I september 2016 invigdes ”KUM” – ortopedklinikens kliniska utbildningsmottagning för blivande läkare och sjuksköterskor. Här får studenterna under handledning självständigt ta emot, undersöka och diagnostisera akuta patienter. Tyngdpunkten på KUM är samarbete och kommunikation mellan läkare och sjuksköterskor.
– Vi försöker efterlikna arbetssättet på den ordinarie akuten så gott det går, säger Patricio Caceres, som växlar arbetet som sjuksköterska på akuten med att vara handledare för KUM:s sjuksköterskestudenter.
De blivande sjuksköterskorna Kristin Köhlman och Josefin Stålhammar har varit på KUM under två veckor och gör i dag sista arbetspasset.
– Vi har helt klart blivit säkrare efter varje moment som vi tränat. Det är fantastiskt att hela tiden ha en handledare närvarande. En sjuksköterska som jobbar på akuten har stort ansvar, det är till exempel vi som prioriterar köandet och bestämmer i vilken ordning patienterna ska läkarbedömas, säger de.
Avrapportering och återkoppling
Patricio beger sig tillsammans med studenterna till ortopedklinikens röntgenrond där man kortfattat redogör för dygnets händelser och visar röntgenbilder på intressanta fall.
– Att få återkoppling på vilken behandling patienterna fått sedan de lämnat KUM är alltid intressant, säger han.
Efter avrapportering av ortoped Viljam Lindqvist, dagens läkarhandledare och medicinsk ansvarig, berättar studenterna om sina upplevelser under gårdagens arbetspass.
– Vi fick reponera en handledsfraktur och sy ett finger, säger läkarstudenterna Gabriella Dal, Rebecca Palmstierna och Louise de la Motte. Och berättar vidare om svårigheten att övertala en rastlös patient att stanna kvar.
Tar inte emot vilka patienter som helst
Röntgen har fullt upp vilket påverkar väntetiden. Även sjuksköterskestudenterna har en hektisk dag, telefonerna ringer i ett. Men endast två patienter har lagts in på ortopeden under natten och vid niotiden på morgonen har KUM inga patienter.
– Vilken patient som lämpar sig för studentmottagningen avgörs i samråd med ansvarig läkare för den ordinarie ortopedakuten. Alla patienter passar inte på KUM, till exempel patienter med stark oro, förklarar Patricio. Som handledare kontaktar vi alltid patienten i förväg för att fråga om det är okej att undersökas av studenter. Jag uppmuntrar patienterna genom att säga att studenterna har mer tid på sig att ta hand om dem.
Studenterna samlas i traumarummet för en genomgång av ABCDE-principen* där vitala funktioner undersöks i en viss ordning. Patricio visar hur man bäst sätter på en stödkrage för att stabilisera en förmodad halsryggskada och Viljam går igenom hur man bäst kontrollerar att bäckenet är stabilt – viktigt även vid lårbensfrakturer.
Utvecklas och växer
Frampå förmiddagen anländer dagens första patient till KUM och inom loppet av en timme kommer ytterligare två. Sjuksköterskestudenterna inleder med att fråga patienterna om orsaken till akutbesöket, aktuellt tillstånd och tidigare sjukdomshistoria. Information som de sedan rapporterar till läkarstudenterna.
– Rapporteringen är svår till en början, det är lätt att man tar med för mycket information. Jag brukar vara med de första dagarna som sjuksköterskestudenterna tar status och hjälpa dem att få med det viktigaste, säger Patricio.
I väntan på patienter fortsätter handledare och studenter att ställa frågor till varandra. Viljam förhör sina adepter om differentialdiagnoser.
– När man undervisar reflekterar man över sitt eget arbetssätt. Det är också kul att se hur studenterna utvecklas och växer i sitt jobb, säger Viljam.
Våga fråga
Studenterna vill veta er om olika gipstekniker och gipsbandage, så undersköterskan Christina Rothoff, gipsansvarig på akuten, berättar om den uppsjö av material som finns för att stadga frakturer före och efter operation. De får också studera gipsteknik i praktiken när läkarstudenten Rebecca, på egen begäran, får sin handled gipsad av Christina.
Läkarstudenterna har under dagen fått läsa på om patienterna innan undersökningen och beslutat om vidare behandling efter prov- och röntgensvar. Allt under Viljams vakande öga.
När dagen närmar sig sitt slut passar Patricio på att prata läkemedelshantering med sina studenter och vikten av att alltid dubbelkolla.
– Ni är ansvariga att ge läkemedel efter läkarordination. Men lita inte enbart på muntlig information utan gå alltid tillbaka till journalen och kontrollera vilket läkemedel som ska ges och hur mycket.
Han avslutar med en av de viktigaste uppmaningarna:
– Vid minsta osäkerhet – var inte rädda för att fråga!
*ABCDE-principen är ett arbetssätt som talar om i vilken ordning man checkar en patients tillstånd.
A=Airway
B=Breathing
C=Circulation and bleeding
D=Disability
E=Exposure – protect from the environment.
Inlägget Ansvar under uppsikt dök först upp på Akutsjukhuset.