På Danderyds sjukhus föds ett barn nästan varje timme, varje dygn, året runt. Vi fick följa med när sex av dem kom till världen under en dag på förlossningen.
Vid sjutiden på morgonen är det är dags för nattpersonalen att gå hem och dagens personal har klivit på sitt arbetspass. Några av de mammor som kommit in under kvällen och natten närmar sig slutskedet i sin förlossning. Strax innan klockan åtta kommer dagpassets första barn till världen.
– I dag kommer det in flera mammor som ska sättas igång, säger barnmorskan och koordinatorn Sanna Gidlund vid ronden.
Koordinatorn leder en del av ronden där barnmorskor och läkare samlats, ibland kan även läkar- och barnmorskestudenter och någon undersköterska vara med. Alla rummen gås igenom och vi får veta att det både finns både ”förstisar”, förstagångsföderskor, och ”omisar”, som innebär omföderskor.
Larmet går
Larmet går i ett av rummen, en undersköterska springer in till personalen som rondar och säger att läkare behövs. Fosterljudet har gått ner och teamet på rummet vill ha hjälp. Denna gång löste sig problemet snabbt genom en lägesändring av mamman och barnets hjärtljud hämtade sig. Läkarna kunde återgå till att slutföra ronden och teamet, en undersköterska och en barnmorska, kunde fortsätta se om ”sin” blivande mamma.
– Alla kanske inte tänker på det, men vi är en akutavdelning och ronden går ut på att systematiskt och snabbt, enligt ”SBAR”, som står för situation, bakgrund, aktuellt och rekommendation, gå igenom patienterna på alla rum, säger Sissela Sylen, ST-läkare på förlossningen.
Även faktorer som mammans sömn och vila, energipåfyllnad i form av mat, dryck eller glykosdropp, allt för att hon ska orka och att förlossningen ska gå framåt i lagom takt, gås igenom.
– Det är mycket vi vill lyfta under ronden, även jobbiga saker som när en mamma har med sig något svårt, kanske varit utsatt för något. Vi försöker lyfta allt som kan ha betydelse för den födande kvinnan, det kan vara saker hon berättat för barnmorskan, men som inte är dokumenterat i journalen, säger Sanna Gidlund.
Det är full fart hela tiden och hårt tryck på telefonen. Vid halv tio är förlossningen fullbelagd. En ”omis” med värkar har precis ringt in, och Sanna försöker ordna en plats på BB Stockholm. Men även där har det blivit fullt under morgonen. Efter lite logistik lyckas Sanna frigöra ett rum och kan lättad meddela paret att de är välkomna in.
Snabba ryck
Personalen får brådskande besked att en mamma är på väg in och att hon eventuellt är nära att föda. De springer och hämtar en rullstol och möter upp på parkeringen där en bil just stannat till. Kvinnan är uppenbart smärtpåverkad och rullas snabbt in på förlossningsrum 9 där ett team redan gjort sig redo att ta emot henne. Barnmorskan Moa Monemi har egentligen pass på mottagningen, men fick släppa det hon gjorde och snabbt rycka in när kvinnans tillstånd konstaterats.
Lugnet lägger sig på förlossningsrum 9 när den lille pojken, Anwar, kommit ut efter den snabba och lite dramatiska födseln. Cecilia och Moa och pustar ut och ger varandra en kram. Cecilia markerar den femte födseln för morgonpasset.
Första anknytningen viktig
Det har blivit dags för barnmorskan Malin Lindskog att mäta och väga den lille pojke hon hjälpte till världen strax före klockan åtta.
– Föräldrarna kom in redan för två dygn sedan så de är verkligen glada att han äntligen kommit.
50 cm lång och 2720 gram. Väg- och mätmomenten är viktiga och ska ske en stund efter födseln, men den allra första stunden efter födseln är betydelsefull för att knyta an till sitt barn genom att till exempel ligga på mammans bröst, och amningen ska gärna komma igång direkt.
Livets största ögonblick
Det blir lunchtid och fler småttingar mäts och vägs. Vanligen lämnar den nya familjen förlossningen efter ungefär tre timmar. Malin visar en nybliven pappa hur han ska sätta på blöjan.
– Det är många förstagångsföräldrar som ännu inte fått möjlighet att träna hur man sköter ett spädbarn så då är det viktigt att vi finns här och på BB och kan visa och stötta dem i början.
De flesta kommer till Hotell BB efter att de fött, men för de som behöver extra tillsyn finns eftervårdsavdelningarna 16 och 17.
– Arbetet inom förlossningsvården är brett , spännande och mycket tufft mellan varven. Det är en obeskrivlig upplevelse att få vara med i det som för många är livets största ögonblick, men även arbetet med eftervården är oerhört viktigt och givande, säger Malin.
Utmaning att aldrig veta exakt
Ytterligare ett blivande föräldrapar kommer in framåt eftermiddagen, och blir omhändertagna av ett team.
– Man kanske kan tro att alla förlossningar är likadana, men det är de verkligen inte. Det är spännande varje gång och givetvis finns det situationer där komplikationer uppstår men då är vi ju på plats och alla vet sina roller, säger Sanna.
– En annan utmaning inom förlossningsvården är vi att vi aldrig kan veta exakt hur trycket kommer att bli. Det kan till och med ändra sig på ett par timmar och ett ökat tryck kan snabbt bli ansträngande för alla som jobbar här, fortsätter Sanna.
Extra stöd för de som behöver
En ensamstående mamma som behöver extra stöd läggs in på avdelning 16 tillsammans med sitt nyfödda barn och barnmorskan Sunisa Keavhom tar emot dem.
Vid halv tretiden lämnar morgonpasset över till de som ska jobba kväll och de samlas för att gå igenom arbetspasset och prata om sådant som gått extra bra under passet eller kan blir bättre.
– Det är ett tillfälle för oss att sitta ner tillsammans och alla får möjlighet att lyfta något, säger Sanna.
Läkarna från dagen lämnar över till läkarjouren och ronden startar för personalen på kvällspasset. Kvällen nalkas, men flödet av blivande föräldrar stannar inte. När klockan slår midnatt har 19 barn sett dagens ljus för första gången på Danderyds förlossning det här dygnet.
Inlägget Den största stunden dök först upp på Akutsjukhuset.