För att minska antibiotikaanvändandet har Danderyds sjukhus infektionsklinik infört infektionskonsulter, som i ett nära samarbete med akuten bidrar med sin professionalitet.
– Ökad antibiotikaresistens är ett av våra största hot inom sjukvården. Med en dedikerad person som kan ge professionella råd kring vilken typ av antibiotika som ska användas – om det över huvud taget ska användas – skapas bättre förutsättningar för både patienten direkt och för framtiden generellt, säger Olle Reichard, överläkare på infektionsenheten.
– Det här innebär förvisso en extra person på schemat, men det vägs upp mot den generella vinsten – det är en rimlig kostnad för ökad patientsäkerhet och kvalitet. Olle Reichard, överläkare på infektionsenheten
Den akutennära infektionskonsultens arbetsuppgifter är att vara tillgänglig i alla antibiotikafrågor som dyker upp. Konsulten kommer ner till akuten när de behövs och när akuten inte behöver hjälp är konsulten tillgänglig för rådgivning både internt och externt, även vårdcentralerna inom SLL kan ta hjälp av konsulten. Vid sidan om detta rondar konsulten på en akutvårdsavdelning varje dag.

– Det här innebär förvisso en extra person på schemat, men det vägs upp mot den generella vinsten – det är en rimlig kostnad för ökad patientsäkerhet och kvalitet. Det här systemet förbättrar det initiala infektionsomhändertagandet, optimerar användandet av antibiotika och snabbar på akutflödet, förklarar överläkare Olle Reichard.
Innan detta startades hade infektionsenheten ingen representation på akuten trots att många av de som söker akut har infektionsproblem.
– Vi så att det användes för mycket antibiotika och framför allt så kallade bredspektrum-antibiotika vilket inte är bra. I och med detta får patienten den antibiotika som är mest lämpad. Vi har även börjat med att personal på akuten kan boka tider nästkommande dagar till infektionsmottagningen, så att patienten får en snabb uppföljning och slipper stanna kvar på akuten. För ett par år sedan fick medicinjouren ta allt detta. Nu får vi bättre initial bedömning av patienter, en bättre och smalare antibiotikaanvändning och ett snabbare flöde på akuten, förklarar Olle Reichard.
Nästa steg i utvecklingen för sjukhusets infektionsenhet är två helt nybyggda avdelningar, speciellt anpassade till infektionsvård, med 18 isoleringsrum med kontrollerad ventilation för att minska risken för smittspridning. Dessa avdelningar öppnar i början av 2017.
– Vi ser mycket fram emot att få dra igång i våra nya lokaler, och har stora planer för framtiden med förhoppningar om utökad konsultverksamhet, inklusive så kallad antibiotic stewardship (rådgivning) på både medicin och kirurgavdelningar – och annat spännande, avslutar Olle Reichard.
Inlägget Infektionskonsulter med koll på antibiotika dök först upp på Akutsjukhuset.